Μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως μέσο προώθησης προϊόντων / υπηρεσιών
Abstract
Σήµερα, τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένας όρος που χρησιµοποιείται πολύ συχνά. Είναι το νέο trend και όλοι πλέον γνωρίζουν ή καταλαβαίνουν τι είναι και πώς χρησιµοποιούνται τα µέσα αυτά. Είναι γεγονός ότι το 90% όλων των χρηστών στο Διαδίκτυο τα χρησιµοποιούν µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Σε καθηµερινή βάση αποστέλλονται 500M tweets, κοινοποιούνται 500M κοµµάτια περιεχοµένου στο Facebook, 500M Instagram stories 4.4M post blogs 3.5 billion ερωτήσεις αναζήτησης στο Google και 300 ώρες βίντεο µεταφορτώνονται στο YouTube κάθε λεπτό (Google 2020).
Εποµένως τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης απολαµβάνουν µια εκπληκτική επιτυχία όσον αφορά την υιοθέτηση και τα επίπεδα χρήσης τους. Με την έλευση τους δηµιούργηθηκε ένα νέο πλέγµα προσωπικών συνδέσεων όπου οι άνθρωποι επικοινωνούν και εκφράζουν η µοιράζονται ιδέες ακόµη και για προϊόντα, επωνυµίες και οργανισµούς.
Υπάρχουν πολλές µελέτες που εξηγούν τους λόγους που θα πρέπει οι εταιρίες να αξιοποιήσουν τα µέσα κοινωνικής δικτύωσης και προσπαθούν να τις βοηθήσουν να αποκτήσουν καλύτερη θέση στη social media εποχή. Ωστόσο, λίγες είναι αυτές που µελετoύν την τάση αυτή από την οπτική γωνία των καταναλωτών. Συχνά, οι καταναλωτές έχουν διαφορετική αντίληψη από την αντίληψη που έχουν οι marketer για την προώθηση ενός προιόντος , για παράδειγµα "η εµπλοκή της µάρκας" µέσω των κοινωνικών µέσων στους καταναλωτές, µπορεί να µην είναι ακριβώς αυτό που πιστεύουν οι έµποροι (Sniderman, 2012).
Για να αντιµετωπιστεί αυτό το κενό, αυτή η µελέτη στοχεύει στην κατανόηση και την απόκτηση γνώσεων σχετικά µε τη συµπεριφορά αγορών των καταναλωτών στο πλαίσιο των µέσων κοινωνικής δικτύωσης στην Ελλάδα µέσω τρίων ερευνητικών ερωτήµατων:
1. Ποιοι είναι οι παράγοντες που επηρεάζουν τους Έλληνες καταναλωτές για να λαµβάνουν πληροφορίες και να αγοράζουν µέσω των µέσων κοινωνικής δικτύωσης;
2. Πώς επηρεάζουν αυτοί οι παράγοντες την πρόθεση αγοράς;
3. Υπάρχουν χαρακτηριστικά των καταναλωτών που διαφοροποιούν τη συµπεριφορά τους;
Για τους σκοπούς αυτής της έρευνας επιλέχθηκε η ποσοτική ερευνητική µέθοδος. Τα δεδοµένα συγκεντρώθηκαν µέσω µιας ηλεκτρονικης πλατφόρµας έρευνας (http://www.mysurvs.com) Νοέµβριος-Ιανουάριος 2020 όπου αναρτήθηκε ενα ερωτηµατολόγιο µε σκοπό να δηµιουργηθεί ένας σύνδεσµος . Ο συγγραφέας δηµοσίευσε στη συνέχεια τον σύνδεσµο έρευνας σε διάφορες πλατφόρµες µέσων κοινωνικής δικτύωσης καθώς και άλλων εφαρµογών, όπως εργαλεία ανταλλαγής άµεσων µηνυµάτων ή email.
Τα ευρήµατα έδειξαν ότι η διάσταση της κοινωνικοποίησης των µέσων κοινωνικής δικτύωσης έχει µια σηµαντική θετική επίδραση στην εµπιστοσύνη των καταναλωτών. Η επίδραση της προσβασιµότητας στην εµπιστοσύνη των καταναλωτών στα κοινωνικά µέσα δεν είναι σηµαντική. Η ταχύτητα χρήσης των µέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν φάνηκε να έχει σηµαντική επίδραση στους καταναλωτές. Η εµπιστοσύνη έχει αρνητική και σηµαντική επιρροή στον αντιλαµβανόµενο κίνδυνο αλλά δεν έχει επιρροή στην πρόθεση αγοράς. Και τέλος, προέκυψε ότι η επίδραση της αντιλαµβανόµενης αξίας στην πρόθεση αγοράς είναι σηµαντική και δείχνει ότι εάν οι καταναλωτές έχουν υψηλή αντίληψη για τη χρησιµότητα των µέσων κοινωνικής δικτύωσης, η πιθανότητα χρήσης τους για αναζήτηση πληροφοριών προϊόντος και αγοράς είναι πολύ υψηλή.
Επιπλέον, το εµπειρικό µέρος της έρευνας προσπαθεί να παρέχει πληροφορίες για το πως µια επιχείρηση µπορεί να ενσωµατώσει µε αποτελεσµατικό τρόπο τα µέσα αυτά ως εργαλεία marketing για την προώθηση των προϊόντων και υπηρεσιών της.
Τα ευρήµατα και τα συµπεράσµατα που παρουσιάζονται στην έρευνα επειδή βασίζονται σε δειγµατοληψία ευκολίας µε βάση την εύκολη προσβασιµότητάς του δείγµατος και την εγγύτητά τους προς τον ερευνητή, µπορεί να µην είναι αντιπροσωπευτικά και κατάλληλα για έρευνα και συµπεράσµατα σε επίπεδο πληθυσµού.